liefdesverdriet hoe komt het toch nog goed?

liefdesverdrietJe hebt een zware tijd achter de rug. Misschien hier en daar een ruzie. Na het verlaten van je vriend of vriendin ga je een nieuwe periode tegemoet. Een periode van verdriet, maar ook periode van acceptie. Wees niet bang, het gaat goed komen. Er komen betere tijden aan.
Probeer te voelen wat je voelt tijdens je periode van verdriet.

De ene persoon voelt woede en de andere persoon voelt acceptatie. Probeer te voelen wat je in zo’n situatie dwars zit. Of je relatie 20 jaar duurde of slechts een paar maanden, liefdesverdriet mag er altijd wel zijn. De acceptatie van de omgeving neemt toe als je een langere relatie hebt. Een lat relatie die uitgaat wordt over het algemeen minder geaccepteerd dan vaste relatie. Liefdesverdriet is echt en mag er zijn in welke vorm dan ook.

Verdruk je gevoelens niet omdat jij denkt dat je er ander mee belast. Door je pijn en frustratie niet te uiten kun je in de problemen komen. Het kan stress veroorzaken of zelfs bepaalde pijnen, omdat je jouw gevoel wegstopt. Laat het gevoel over je heen komen. Oordeel niet over het gene wat je denkt. De pijn, woede, wrok, leegte en angst; geef het allemaal een plaats in je hart. Het verwerken van liefdesverdriet is bij iedereen anders en werkt niet volgens een vast patroon. Doe het gene wat goed voor jouw voelt. De handelingen van liefdesverdriet verschillen van persoon tot persoon.

Respecteer ook je emoties als ze intens of overweldigend zijn. Probeer te timen. Als je heftige gedachtes over je ex hebt kun je het volgende trucje toepassen. Probeer eerst 5 minuten aan hem te denken. Lukt het dan om je emoties in bedwang te houden, denk dan steeds langer aan je ex. Doe dit tot de nare gedachten over hem of haar over zijn. De rest van de tijd dat je niet aan hem of haar denkt kun je de tijd opvullen door leuke dingen te doen. Je kan jezelf verwennen door naar de kapper te gaan of je gaat naar een leuke actiefilm. Zoek jou manier om te ontspannen en laat het langzamerhand los. Zorg voor een balans in je leven en zorg dat je overweldigende gedachten niet je leven beheersen.

Accepteer de situatie door je liefdesverdriet te verwerken

Accepteer langzaam dat je vriend of vriendin je heeft verlaten. Luister naar je hart en sta open voor nieuwe dingen er komt altijd wel wat nieuws op je pad. Pijn en verdriet horen bij het leven. De sleutel om een evenwichtig leven te leiden is; kijk naar jezelf en wees trots. Accepteer jezelf zoals je bent.

Door je verdriet en pijn in de liefde te accepteren komt er vanzelf weer vreugde op je pad. Verdriet wordt langzaam om gezet naar acceptatie. Je krijgt weer meer zin in het leven en gaat nieuwe dingen uitproberen. Bovendien helpen pijnlijke situaties de mens groeien. Door te groeien kan je weer nieuwe dingen in je leven aan.

Bij liefdesverdriet wees geen slachtoffer. Maar zoek ruimte om iets nieuws aan te gaan in leven. Verandering kan eng zijn. Als je veranderd bent kun je weer objectief naar dingen kijken en het leven en de toekomst rooskleurig tegemoet.

Wees dankbaar voor het leven en leer van de lessen die een liefdesverdriet met zich meedragen.Wees dankbaar voor de tijd die je met je ex hebt doorgebracht. Jullie hebben ongetwijfeld veel van elkaar geleerd. Hij leerde jouw bijvoorbeeld koken en zij leerde jouw om aardige te zijn tegen mensen. Als je nadenkt wat je van ander hebt geleerd en het is stukgelopen; vrees dan niet. Wees dan dankbaar. Dankbaar dat je iemand hebt gevonden die je wilde steunen. Na een breuk kan je altijd vrienden blijven en elkaar blijven zien. Zo kan je nog van elkaar leren.

Wees ook dankbaar dat je hebt mogen leren. Je weet hoe het gezegde luid: je leert van je fouten in het leven. Focus op positieve dingen uit relatie. Zo kan je zien dat je relatie niet alleen slecht was. Maar ook mooie dingen opleverde. Zelfs als je negatieve ervaringen hebt met je relatie kan je er een les uit trekken. Als het uit is met je vriend of vriendin praat er dan over met je ouders. Zij kunnen je helpen en advies geven. Zit je echt in de put na een breuk? Dan is het toch verstandig om eens met een psycholoog of relatietherapeut te praten. Die kunnen je weer op de been helpen.

Vergeef jezelf en de ander om je liefdesverdriet te verwerken.

Wanneer je jouw ex niet kunt vergeven blijf je de pijn van de liefdesverdriet nog steeds voelen. Het is vaak moeilijk los te laten en daar wordt je diep ongelukkig van. Als je niet kunt vergeven, dan brengt het je toekomstige liefdesleven in gevaar. Als je jezelf niet vergeeft, dan kun je ook nooit een ander opnieuw leren kennen en vertrouwen.

Vergeven betekent niet dat je vergeet wat er gebeurd is of dat je het gedrag van je ex goedkeurt. Het betekent dat jij de macht hebt om je ex te veranderen. Vergeven betekent dat je letterlijk de pijn accepteert en accepteert dat je leven anders in moet delen. Zonder hem of haar. Zorg er ook voor dat je door vergeving er voor zorgt dat je ex geen macht meer over je hebt. Je hebt de macht om je eigen leven vorm te geven.

Het belangrijkste voor vergeven is dat je jezelf vergeeft. Je leert van je fouten en de volgende keer je keuze anders maakt. Blijf bij het vergeven niet in verdriet hangen en zeg tegen je zelf dat heb ik verkeerd ingeschat. De belangrijkste tip die ik kan meegeven is laat het verleden rusten en probeer los te laten. Dat is de kracht van de vergeving.

Besef dat het jouw liefde is

Als je iemand leuk vind. Dan ga voor hem of haar door het vuur. Je hebt alles voor elkaar over. Door je verliefdheid kan je niet meer helder denken. Je bent misschien in staat om een stap te zetten die eigenlijk niet goed voor je is. Wees eerlijk en duidelijk. Ook naar de ander toe. Geef je grenzen aan en laat niet verleiden tot dingen die je niet wilt. Besef dat het jouw liefde is en niet dat je verliefd moet zijn, omdat het normaal is dat iedereen een vriend of vriendin heeft.

Besef dat de emoties van liefdesverdriet niet je leven verstoren

Probeer de nare gedachten aan je ex te vergeten. Zet deze nare gedachten om in positieve gedachten. Zorg dat je jezelf niet laat leiden door de emoties van woede en wrok. Probeer kalm en rustig te worden. Zorg dat je niet evenwicht bent. Uit woede kan je weleens beslissingen nemen die niet goed uitpakken. Daarom is het ook handig om goed na te denken als je liefdesverdriet hebt. Doe nooit een impuls handeling, want dat kan je in de problemen brengen. Hierdoor kan er ruzie of andere nare situaties zich voordoen.

Om aan positieve gedachten te komen moet jezelf focussen. Als je wilt leren focussen is goed om te mediteren. Zorg ervoor als mediteert dat je de negatieve gedachten omzet naar positieve gedachten. Het mediteren en het omzetten van negatieve gedachten kan zorgen dat je verdriet minder wordt. Helpt dit nog steeds niet dan is het goed om met iemand te praten.

Maak een bewuste keuze om je liefdesverdriet te verwerken

Je moet er bewust achter staan om je liefdesverdriet de baas te worden. Denk goed na hoe je dit probleem wilt oplossen. Neem vooral de tijd en wees er bewust mee bezig. Dat is een volgende stap in het verwerken van liefdesverdriet.

Geef jezelf de tijd om liefdesverdriet te verwerken.

Alles heeft tijd nodig. Liefdesverdriet kan niet van het ene op het andere moment over zijn. Veel mensen denken als ik een nieuwe relatie begin kan ik het gedoe met mijn ex vergeten. Dat is een hele snelle stap. Neem eerst de tijd om tot rust te komen. Twee keer gedumpt worden is voor niemand goed. Het kan zelfs je zelfvertrouwen of persoonlijkheid aantasten. Liefde komt vanzelf op je pad en je moet jezelf niet dwingen in een relatie. Ook is het leuk om iemand te hebben waar je het goed mee kan vinden. Als je te snel een relatie aangaat kun je in het oude patroon terechtkomen ook al is die persoon anders. Dus neem de tijd is belangrijke stap in het verwerken van de pijn die je voelt.

Leer van jezelf te houden

Als iemand een relatie uitmaakt, moet je niet gaan twijfelen aan jezelf. Je weet zelf wel wat je goede en slechte kanten zijn. Leer van jezelf te houden alleen zo kan je een relatie tot een goed einde brengen. Laat je vooral niet dwingen en stel je niet te onderdanig op.

Dit was een heel verhaal over liefdesverdriet. Ik hoop dat jullie iets met de tekst kunnen. Ik wens jullie succes in een nieuwe relatie en denk eraan houdt van jezelf. Een ander doet het niet.

Liefdesverdriet tips deel 2: het spetterende vervolg

Je voelt je vreselijk, hebt nergens plezier in en je kan de hele dag wel huilen. Bovendien heb je het idee dat het nooit meer over zal gaan. Liefdesverdriet, erger kan (bijna) niet.  Liefdesverdriet wordt vaak niet serieus genomen. Als je vertelt waarom je je de laatste tijd zo rot voelt, krijg je meteen van die meewarige blikken toegeworpen en zo’n glimlachje van: ‘joh, dat gaat wet weer over’. Of er worden van die fijne opmerkingen gemaakt als: “Tijd heelt alle wonden” en (helemaal erg): “Er komt heus wel weer een ander.” Vaak zijn het volwassenen die zo flauw reageren. Zij zijn blijkbaar vergeten hoe liefdesverdriet voelt en hoe diep ongelukkig je dan bent. Natuurlijk, in de meeste gevallen gaat het ook wet weer over, ooit een keer. Maar daar heb je weinig aan als je middenin de ellende zit.

Liefdesverdriet is een heel naar soort verdriet. Een verdriet waar maar weinig aan te doen is. Je kunt tienduizend gedichten schrijven of de hele dag op je kamer over hem zitten zwijmelen met een gezinsverpakking tissues naast je. Op zich geen slechte manieren om je verdriet te verwerken, maar de rest van de wereld vindt dat je er na een weekje of zo wel weer overheen moet zijn en dat je er niet meer zo over moet zeuren.
In die periode lijkt het ook wel of je alleen maar gelukkige mensen om je heen ziet. Je ziet opeens overal vrijende stellen en je hoeft de tv maar aan te zetten of er is weer een zwijmelfilm met een heel gelukkig einde. Het is alsof ze het allemaal expres doen om je te pesten en je nog eens extra met je neus op de feiten te drukken. Jij bent alleen en iedereen om je heen is akelig gelukkig.

Als hij het uitmaakt

Het lijkt allemaal zo mooi. Er is geen vuiltje aan de lucht en – dan pats, boem – maakt hij het uit. Zomaar. Oké, hij mompelt iets van meer vrijheid, of dat hij niet meer verliefd op je is, maar voor jou komt het als een donderslag aan heldere hemel. Je hele wereld stort in.

Als je het aan zag komen, dan heb je je er een beetje op voor kunnen bereiden en komt de klap misschien minder hard aan. Natuurlijk doet het ook pijn, want jij bent nog steeds ontzettend gek op hem.
Het vervelende is dat gevoelens zich nou eenmaal niet laten dwingen. Je kan er niet voor zorgen dat hij toch weer verliefd op je wordt, dat hij weer zo naar je kijkt als in het begin en dat hij weer net zo lief voor je is. Dus je staat machteloos. Je voelt je eenzaam, onbegrepen en in de steek gelaten.
Je gaat allerlei manieren bedenken om hem toch terug te krijgen. Je klampt je vast aan allerlei signalen die je bij hem denkt te zien. Laatst keek hij toch weer met die speciale blik naar je, of erger: ondanks het feit dat hij misschien een nieuwe vriendin heeft, zoende hij je vorige week in de disco en zei hij dat hij je nog steeds lief vindt. Dat zegt toch zeker wel wat? Hij heeft vast spijt. Nee, dus. Natuurlijk zal hij aardig tegen je blijven doen. Per slot van rekening hebben jullie verkering gehad en zal hij waarschijnlijk altijd wel een speciaal plekje voor je in zijn hart houden. Misschien heeft hij medelijden met je omdat hij het ook niet leuk vindt om je pijn te doen.

Sommige jon­gens willen nog wel eens weten hoeveel je nog voor hen voelt. Merkt hij dat je nog steeds gek op hem bent, dan is dat heel prettig voor zijn zelfvertrouwen. Dat klinkt lullig, maar soms is het zo. Of hij zoent je uit louter nostalgische overwegingen. Staar je dus niet blind op dit soort acties. Ze hebben weinig te betekenen. Jongens kunnen over het algemeen sneller de knoop doorhakken dan meisjes. Meisjes hopen vaak nog dat bet weer goed komt, dus maken ze het niet zo gauw uit.

Bij liefdesverdriet:

-mag je je best heel ongelukkig voelen
-moet je je niets aantrekken van wat anderen zeggen
-moet je proberen jezelf niet gek te maken, blijf reëel

Want:

-het gaat weer over (echt waar) en er komt een dag dat je je toch weer lekker voelt
-jouw geluk mag nooit afhankelijk zijn van een ander
-er zijn nog zoveel andere prettige dingen In het leven

Ik kap er mee!
Wanneer zet je er een punt achter? Uiteraard als je niets meer voor hem voelt. Is hij nog wel gek op jou, dan wordt bet dubbel zo moeilijk, want het is nooit leuk om iemand verdriet te doen. toch moet je doorzetten, het is niet eerlijk om maar te doen alsof alles nog koek en ei is terwijl jij eigenlijk vreselijk zit te balen. Ook moet je ermee stoppen als hij het dreigt uit te maken omdat je bijvoorbeeld nog niet met hem naar bed wilt of zo. Zodra iemand je ergens toe wil dwingen is de relatie met een duur woord ongelijkwaardig en moet je er een eind aan maken. Het komt toch nooit goed en hoe langer je ermee wacht, hoe ongelukkiger je wordt. Dat klinkt hard, maar in zo’n situatie moet je echt aan jezelf denken en je de vraag stellen of je zo wel gelukkig kan worden.

Hoe gek je ook op hem bent, als jij alleen maar moet inleveren, jezelf moet wegcijferen of dingen moet doen die je eigenlijk niet wilt, dan is het gewoon niet goed om ermee door te gaan. Je wordt onzeker en verliest je zelfvertrouwen en dat is helemaal niet de bedoeling van verkering. Kom voor jezelf op en laat je niet ompraten. Laat je ook niet gek maken door allerlei dreigementen. Het afscheid is vol tranen. Wordt hij witheet als jij het uitmaakt, is dat vaak uit onmacht en weet hij van narigheid even niet wat hij doet of zegt. Als hij merkt dat je echt achter je beslissing staat, zal hij zich er uiteindelijk bij neer moeten leggen. Bovendien geeft het je na een tijdje een geweldige dosis zelfvertrouwen en daar kan een mens nooit genoeg van hebben!

Uit het oog, uit het hart?

Je komt op vakantie een waanzinnige spetter tegen en… hij blijkt ook op jou te vallen! Dat je elkaar nauwelijks verstaat, doet er niet toe. Jullie gezichten en gebaren spreken boekdelen! Je hebt de tijd van leven. Het kan allemaal niet stuk. Maar dan, veel te snel, moet je opeens weer naar huis. Natuurlijk wist je dat, maar je wilde er al die tijd niet aan denken. Het afscheid is vol tranen. Je bent die ellendig en thuis val je in een zwart gat. Hoewel hij je eeuwige trouw heeft beloofd, ga je toch twijfelen. Vol spanning wacht je op zijn eerste brief. Na een week nagelbijten valt die in de bus. Weg twijfel, want het vuur spat van zijn liefdesbrief. Toch blijf je je wanhopig voelen. Jij zit hier in de regen en hij zit daar in die heerlijke vakantiezon. Het liefst wil je met de eerste de beste trein terug. Voor altijd bij hem zijn.

Hij wil ook graag bij jou zijn, schrijft hij, maar hij kan voorlopig niet weg, Je krijgt Romeo & Julia visioenen. Na verloop van tijd komen zijn brieven minder vaak. En worden ze korter. Op een dag blijven ze weg. Je klampt je nog vast aan de gedachte dat hij je adres is kwijtgeraakt, maar dan moet je de waarheid onder ogen zien: jij was voor hem alleen maar een vakantieliefde. Dat doet pijn. En het duurt een tijd voor je er een beetje overheen bent. Jammer genoeg gaat het meestal zo met dat soort liefdes. Natuurlijk vond hij je leuk en lief en de moeite waard. Maar ook al wil je het niet, het verwatert vaak op een gegeven moment. Bovendien is iedereen tijdens de vakantie anders dan thuis.Er is natuurlijk niks mis met een heerlijke vakantieliefde. Als je je maar goed realiseert dat het vaak niet meer is dan dat. Er zijn wel eens uitzonderingen, maar ga er niet van uit dat jij daarbij hoort, hoe graag je het ook wilt. Je kunt best een leuke tijd met hem hebben en eenmaal thuis zal je hem vreselijk missen, maar probeer de realiteit niet uit het oog te verliezen. Dan bespaar je jezelf een hoop ellende en verdriet.

Onbereikbare liefde
Nog zo’n situatie waarin je je heel ongelukkig kunt voelen: als je verliefd wordt op iemand die je nooit zal kunnen krijgen. Een leraar op school of een popster bijvoorbeeld. Wat moet je dan? Niet veel dus. Want je kan er niks mee. Dat moet je je heel goed realiseren. Probeer jezelf er niet gek mee te maken. Het is heel gezond om lekker te dromen en te fantaseren van zo iemand. Zolang je er maar van doordrongen bent dat het daar alleen maar bij kan blijven. Het gebeurt vaak dat iemand verliefd wordt op een man of vrouw die hij of zij erg bewondert. Het is fijn om je in te beelden dat die persoon je behandelt als gelijke. Dat er naar je geluisterd wordt en dat die persoon je helpt. Van dit soort gevoelens hoef je niet te schrikken en je hoeft je er niet schuldig over te voelen. Alleen moet je je geen illusies maken en dat is natuurlijk heel moeilijk. De verleiding is groot, maar je schiet er niets mee op en je wordt er uiteindelijk alleen maar heel ongelukkig van.